Tänään saatiin risutentit itsellemme. Hui, mä sain kyllä yllättävän numeron. En muistanut tentin jälkeen mitä olin vastannut ja millaiset risut yleensäkin olivat. Odotin arvosanaksi korkeintaan kolmosta, mutta tulikin 4+. Kaksi oli kokonaan väärin (puistosyreenistä "huono" näyte ja moni veikkas sen tuomeksi, myös mä). Norjanagervon tieteellisestä nimestä puuttui laji, sekä punaherukan olin merkannut mustaherukaksi ja niitä nyt ei voi edes sekoittaa tai näköjään voi, hih.

Koekysymyksiä kasvibiologiaa soveltaen;

1.Miten pelastetaan kasvi, jonka juuristo on tuhottu liialla kastelulla?
 Siirretään kasvi kuivempaan multaan tai pistellään multaan tikulla reikiä ja täytetään ne lecasoralla että juuret saavat ilmaa. Juuret tarvitsevat happea kasvattaakseen juurikarvoja, joilla se imee vettä ja ravinteita.
Lopuksi suihkutetaan kasvin maanpäälliset osat sekä laitetaan huppu --> haihtumisen estäminen. Koska juuristo on märkää, yrittää kasvi haihduttaa vettä mahdollisimman paljon ja kasvi nuupahtaa.

Miksi talvella ei lannoiteta huonekasveja?
 Kasvit ovat ns. lepotilassa. Kasvi ei tarvitse lannoitetta kasvaakseen; vähän valoa --> yhteyttäminen lakkaa. Jos talvella lannoitetaan voi tapahtua käänteisosmoosi eli kasvista vesi poistuu väkevämpään päin (kasvista kasvualustaan) ja kasvi lerpahtaa, koska nestejännitys vähenee veden poistuessa kasvista.

Kasvikirjoissa suositellaan kasveille talvella alhaista huonelämpötilaa, miksi?
 Kasvit ovat talvella lepotilassa ja kuluttavat silloin vähän. Lämpötilaa laskemalla saadaan soluhengitys vähemmäksi eli energiaa poistuu vähemmän. Samoin kasvi ei haihduta niin paljon --> diffuusio

Mitä haittaa on viherkasvien rajusta syysleikkauksesta?
 Leikkaus kiihdyttää kasvua, joten kasvi kuluttaa paljon kesän aikana varastoimiaan sokereita (voimakas soluhengitys). Syksyllä on vähän valoa ja kasvi tarvitsee valoa tehdäkseen sokereita.


Tässäpä oli muutama vinkki, miten viherkasveja hoidetaan ja perusteluja miksi (kasvibiologiaa soveltaen).
Sitä on joskus muinoin vaan lorottanut kukille vettä ja miettinyt mikähän sitäkin vaivaa ja oon antanut varalta vettä sitten lisää eli olen hukuttanut kukkasia.
Antakaa kukillenne valoa kesän aikana paljon, että tekevät sokereita varastoon talven ajaksi. Ei missään nimessä sitten kukkia eteläikkunan paahteeseen. Paras paikka on runsaassa hajavalossa eli itä-länsi ikkunalla.